Spirulina i chlorella – hity suplementacji naturalnej

Spirulina i chlorella – hity suplementacji naturalnej

Super foods to takie produkty żywieniowe, które w przyjętej jednostce wagi (np. 100 g) zawierają najwięcej składników odżywczych. Takie warzywa, owoce, czy nasiona to prawdziwy koncentrat wartości dla naszego organizmu. Na rynku suplementacji naturalnej od kilku lat niezmiennie królują spirulina i chlorella. Są to wartościowe algi, które jednak różnią się pod względem działania.

 wybierz suplementację naturalną

Spirulina i chlorella – która z alg lepsza w suplementacji naturalnej?

Spirulina występuje w dwóch odmianach – słodkowodnej i morskiej. Ta pozyskiwana z mórz posiada wysoką zawartość jodu, dlatego może być wykorzystywana w suplementacji naturalnej jako źródło tego pierwiastka. Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, jednak osoby dotknięte pewnymi schorzeniami powinny konsultować z lekarzem możliwość suplementacji naturalnej formy jodu w postaci spiruliny.

Natomiast chlorella działa przede wszystkim oczyszczająco na organizm. Usuwa takie substancje jak pestycydy, insektycydy, kadm, arsen, rtęć i ołów. Chlorella nie posiada tak dużej dawki jodu jak spirulina, dlatego jej wprowadzenie do diety wydaje się bezpieczniejsze bez konsultacji medycznej.

Często polecane jest równoczesne przyjmowanie spiruliny i chlorelli jako preparatów suplementacji naturalnej. Synergiczne zastosowanie tych dwóch alg pomoże osiągnąć szybsze efekty.

chlorella w suplementacji naturalnej